5 грудня – Міжнародний день волонтерів. Поспішайте творити добро.

5 грудня в Україні та світі відзначають Міжнародний день волонтера. 

Волонтер у перекладі з англійської мови означає добровільний помічник. Це люди, які безоплатно працюють скрізь, де потрібна їхня допомога: у дитячих будинках, притулках, школах-інтернатах, будинках престарілих і на війні. Це не робота, а справжнє покликання.

Офіційна назва Дня волонтера – Міжнародний день добровольців в ім’я економічного і соціального розвитку.

Генеральна Асамблея ООН в 1985 році запропонувала урядам щорічно відзначати 5 грудня Міжнародний день добровольців в ім’я економічного і соціального розвитку. Відзначається відповідно до резолюції Генеральної Асамблеї ООН A/RES/40/212.
ООН закликала держави здійснити заходи з метою підвищення поінформованості про важливий внесок служби добровольців і тим самим спонукати ще більше людей в усіх сферах діяльності пропонувати свої послуги в якості добровольців як на батьківщині, так і за кордоном.

Волонтери (добровольці) – це люди, які свій вільний час витрачають на благо суспільства.
У всесвітній декларації Добровольців сказано, що вони мають право присвячувати свій талант, час, енергію індивідуальним і колективним акціям, не очікуючи винагороди.

В Україні волонтерський рух розпочався у 90-х роках XX століття, а сьогодні визнаний на рівні держави і регламентується Законом України «Про волонтерську діяльність».

В умовах воєнного часу поняття «волонтер» для України набуло надзвичайно важливого значення, адже це – тисячі людей, які забезпечують надійний тил нашій армії та підтримку вимушеним переселенцям.

За час повномасштабної війни волонтером став кожен українець – це й наші неймовірні освітяни, студенти, лікарі, рятувальники, актори, зірки шоубізнесу, водії, відповідальний бізнес… Українські люди, як ніхто інший, знають про волонтерство все!

Шукати по всьому світу бронежилети, дрони та тепловізори для захисників, купувати байрактари та супутник для української армії, плести маскувальні сітки, готувати тонни смачнющої їжі та відвозити на передову, знаходити потрібні ліки, здавати кров пораненим… І це лише частинка того, чим щодня займаються українські волонтери.

У День волонтера, який відзначають 5 грудня, в Україні запровадили спеціальну відзнаку для волонтерів – “Золоте серце”. . У 2022 році її отримують 50 волонтерських колективів.

Сьогодні, в умовах воєнного стану, волонтери підтримують постраждалих від війни не тільки гуманітаркою чи ліками, але й обіймами та теплими словами. Дуже важливо підібрати саме такі слова, які не травмують потерпілого ще більше, а навпаки зігріють та додать сил. Водночас потужний волонтерський рух в Україні — це беззаперечне свідчення підтримки армії від усього українського народу. І наші захисники, для яких волонтери є справжніми янголами-охоронцями, пересвідчуються в цьому щодня. Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний підкреслив, що волонтери і військові — це нерозривний, фактично родинний, зв’язок.

“Ви завжди поруч. Ми постійно відчуваємо вашу турботу і підтримку. У нашій єдності — сила й незламність української нації. Уклінно дякую вам, дорогі волонтери, за допомогу війську! Стійкість нашої оборони, звільнені міста і села, відносний, але все ж таки мир на більшій частині держави — це спільна заслуга. І наша Перемога теж буде спільною!
Із Міжнародним Днем волонтера!”, — написав Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний.

Колектив викладачів, працівників та студентів Дніпровського фахового коледжу радіоелектроніки постійно підтримує волонтерський рух, і кожен з нас вже не раз демонстрував свою активну громадянську позицію.

З 12.10.2022 по 01.11.2022 було проведено благодійну акцію «Зігрій Воїна».

Здобувачі освіти, викладачі, співробітники Дніпровського фахового коледжу радіоелектроніки прийняли активну участь та долучилися до збору матеріалів.

Сумісними зусиллями було зібрано більше 50 кг парафіну та воску для виготовлення окопних свічок гуртківцями-Джури й передачі воїнам ЗСУ. 🤝

🔹Департаментом освіти і науки Дніпропетровської облдержадміністрації було оголошено подяку Дніпровському фаховому коледжу радіоелектроніки за вагомий внесок, громадську та волонтерську діяльність, проявлений патріотизм і активну участь в благодійній акції «Зігрій Воїна».

Висловлюємо вдячність усім волонтерам за їх непохитну віру в нашу країну, в нашу перемогу, в наших громадян! Впевнені – доки в наших серцях є місце для чуйності, доброти та співчуття, Україна житиме і процвітатиме. Нехай ваші добрі справи повертаються вам сторицею!

Бажаємо усім волонтерам міцного здоров’я, добробуту, наснаги на добрі справи, родинного затишку і тепла, миру та благополуччя!

Залишити коментар